voet/enkel

Door de directe beeldvorming van de echografie kan de diagnose specialistisch worden gesteld.
Mogelijke oorzaken van voet- en enkel zijn:

  • Enkelbanden (ligamenten)
  • Achillespees
  • Hielspoor

Enkelbanden

Enkelbandletsel wordt het meest gezien na een acuut trauma, dat wil zeggen een plotseling moment waarbij het enkel gewricht omzwikt (sub-luxatie). Direct nadat dit gebeurd is ziet u zwelling ontstaan, meestal aan de buitenzijde, en eventueel blauwe verkleuring. De mate van zwelling en verkleuring zegt iets over de ernst van de schade.

SYMPTOMEN

Echografie is bij uitstek een middel om hier inzicht in te verkrijgen. U heeft dan op korte termijn meer duidelijkheid en op lange termijn minder risico op nog meer schade omdat het beleid specifiek aangepast kan worden op uw situatie. Het risico dat u te snel activiteiten hervat ten nadat de juiste diagnose is gesteld is dan ook nagenoeg nihil.

ECHO

ECHO

Naast enkelband problemen kan het bot aan de buitenzijde van het enkelgewricht (fibula) zeer mooi in beeld worden gebracht. Een fractuur (breuk) van de fibula kan daarom goed gezien worden op een echo. Bij verdenking hiervan zult u ten alle tijd doorgestuurd worden voor verder röntgenonderzoek.

AFSPRAAK MAKEN

Wilt u graag een echo van de voet of enkel om te beoordelen wat er aan de hand is? Maak dan een afspraak bij Echografie Nijmegen

Achillespees

Achillespeesklachten komen veel voor. De aard en ernst van schade aan de pees kan gezien worden op een echo en dit beeld geeft goede inzichten in de prognose en duur van het herstel. De pees kent verschillende stadia van pijnklachten (oa stijfheid en pijn). De doorbloeding van en naar een pees is van essentieel belang voor het herstel. De fase waarin de peesklacht zich bevindt en het stadium van klachten kunnen we goed in beeld brengen. De fysiotherapeuten bij echografie Nijmegen hebben jarenlange ervaring bij het diagnosticeren van deze klachten, maar ook in het behandelen van de pijnklachten. Zij maken gebruik van de nieuwste ontwikkelingen binnen hun vakgebied zodat u binnen 3 -5 behandeling voor 90% pijnvrij bent.

SYMPTOMEN

De pees kent verschillende stadia van klachten. In deze stadia staan pijn en stijfheid op de voorgrond. Peesklachten beginnen vaak met pijn waar men goed doorheen kan lopen, na het belasten treedt dan enige stijfheid op. De duur van pijn en stijfheid neemt per stadium toe. Bij het laatste stadium van klachten heeft men tijdens dagelijkse activiteiten continue pijn en met name in de ochtend veel stijfheid die pas na een paar uur wegtrekt.

ECHO

ECHO

De doorbloeding van en naar een pees is van essentieel belang voor het herstel. De fase waarin de peesklacht zich bevindt en het stadium van klachten kunnen we goed in beeld brengen.

De fysiotherapeuten bij echografie Nijmegen hebben jarenlange ervaring bij het diagnosticeren van deze klachten.

AFSPRAAK MAKEN

Wilt u graag een echo van de voet/enkel om te beoordelen wat er aan de hand is? Maak dan een afspraak bij Echografie Nijmegen

Hielspoor

De “klassieke” hielspoor bevindt zich onder de hiel en classificeert zich door een verkalking/haakvormpje bij de aanhechting van de peesplaat (fascie plantaris) onder de voet. Een hielspoor komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en hoeft niet altijd een verkalking/haakvormpje te hebben, er kan ook sprake zijn van een ontsteking ter plaatse van de aanhechting onder de hiel. Dit heet een fascitis plantaris.

SYMPTOMEN

Meest voorkomende symptomen is pijn bij lang staan en (hard)lopen. Mogelijke oorzaken lopen uiteen, voorbeelden zijn overbelasting, verkeerd schoeisel, stand van de voeten.

ECHO

ECHO

Echografie kan een hielspoor duidelijk in beeld brengen en door vergelijking met de andere voet het verschil in dikte en kwaliteit van de pees bij de aanhechting aantonen. Hierdoor is een heldere prognose te stellen en kan een kwalitatief goed behandelplan opgesteld worden.