knieklachten

Door de directe beeldvorming van de echografie kan de diagnose specialistisch worden gesteld.
Mogelijke oorzaken van knieklachten zijn:

  • Kniepeesklachten
  • Slijmbeursontsteking
  • Kniebandletsel
  • Cystevorming

Kniepees

De kniepees (patellapees) bevindt zich aan de voorzijde van de knie.

Kleine scheurtjes bij de aanhechting van de patellapees op de onderzijde van de knieschijf ontstaan door overbelasting, bijvoorbeeld sporten met veel explosiviteit (springen, landen) of hardlopen. Door een plaatselijk verminderde doorbloeding van de pees en door aanhoudende belasting genezen deze kleine scheurtjes moeilijk.

SYMPTOMEN

Stijfheid en pijnklachten staan op de voorgrond. Er zijn verschillende stadia van peesklachten. In het begin van peesklachten is er met name sprake van stijfheid en pijn die snel wegtrekt tijdens het belasten. In een later stadium neemt de pijn toe tijdens het belasten en trekt niet meer weg en kan zodanig toenemen dat men tijdens alle dagelijkse activiteiten pijnklachten en ochtendstijfheid ervaart.

ECHO

ECHO

Een echo kan de degeneratie (verminderde kwaliteit van het weefsel) en mogelijke scheurtjes in het peesweefsel aantonen. Doorbloeding van weefsel is de belangrijkste voorwaarde voor herstel en met echografie kunnen we dit in beeld brengen. Kortom, we zien in welk stadium de peesklacht zich bevindt en of enig herstel met een goede aanpak mogelijk is.

AFSPRAAK MAKEN

Je wilt graag een echo van de knie om te beoordelen wat er aan de hand is? Maak dan een afspraak bij Echografie Nijmegen

Slijmbeursontsteking

Rondom het kniegewricht bevinden zich meerdere slijmbeurzen. De slijmbeurs werkt als een soort stootkussen. Na teveel frictie/wrijving of een plotselinge val bovenop de knie kan de slijmbeurs opzwellen (ontstekingsreactie).

SYMPTOMEN

Pijn en zwelling rondom en bovenop de knieschijf. De zwelling kan rood en warm aanvoelen. Lopen is doorgaans erg vervelend.

ECHO

ECHO

Echografie is zeer geschikt om een slijmbeursontsteking in beeld te krijgen en mogelijk ook de oorzaak hiervan op te sporen.

AFSPRAAK MAKEN

Je wilt graag een echo van de knie om te beoordelen wat er aan de hand is? Maak dan een afspraak bij Echografie Nijmegen

Kniebanden

De kniebanden (binnen of buitenzijde) geven stabiliteit en daarmee stevigheid aan het kniegewricht. Letsel treedt meestal op als gevolg van een acuut trauma of ongeval. Ook het verdraaien van het gewricht kan schade veroorzaken.

SYMPTOMEN

Pijn en mogelijk zwelling aan de binnen of buitenzijde van de knie. Moeite met (trap)lopen en het buigen van de knie waardoor ook fietsen moeizaam gaat.

ECHO

ECHO

Het kniegewricht wordt gevormd door vier botdelen: het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), de knieschijf (patella) en het kuitbeen (fibula). Het kuitbeen maakt geen direct deel uit van het kniegewricht maar is het aanhechtingspunt van belangrijke spieren en de laterale (buiten) knieband. De knieschijf bevindt zich aan de voorzijde van de knie in het verloop van de strekpees. Het kniegewricht lijkt qua functie op een scharnier, maar is in werkelijkheid gecompliceerder en is in die zin, bij veel sporten, een kwetsbaar gewricht.

Verschillende structuren kunnen met echografie in beeld worden gebracht die elk een ander klachtenpatroon geven.

AFSPRAAK MAKEN

Je wilt graag een echo van de knie om te beoordelen wat er aan de hand is? Maak dan een afspraak bij Echografie Nijmegen

Bakerse Cyste

Een bakerse cyste is een zwelling in de knieholte gevuld met vocht. Een cyste is vaak het gevolg van een ander, onderliggend probleem. Een bakerse cyste is onschuldig maar kan vervelende klachten veroorzaken.

SYMPTOMEN

Zwelling in de knieholte met bewegingsbeperking tot gevolg strak gevoel in de knieholte gepaard met pijn. Vaak is een ander probleem van het gewricht aanwezig zoals bijvoorbeeld meniscusschade of artrose.

ECHO

ECHO

Echografie brengt de cyste helder in beeld en kan mogelijk ook de onderliggende oorzaak achterhalen. Het beleid en advies kan hierdoor specifieker bepaald worden.