Heup

Door de directe beeldvorming van de echografie kan diagnose specialistisch worden gesteld.
Mogelijke oorzaken van heupklachten zijn:

  • Liespijn
  • Slijmbeursontsteking

Liespijn

Liespijn komt veel voor, bij jong en oud. Bij de jeugd speelt de groeischijf een rol, de grote trekkracht aan de pees bij de groeischijf kan schade veroorzaken. Het ontstaan heeft dus vaak te maken met de intensiteit van het belasten. Of liesklachten dan door de groei komen is de vraag, wellicht is het de belasting die het veroorzaakt.

SYMPTOMEN

Na het trappen van een bal of na een forse sprint kan de pijn zo hevig zijn dat men het been niet op kan tillen ofzelfs niet goed op het been kan staan. De eerste dagen erna blijft deze pijn aanwezig en kan men vaak nog steeds niet goed lopen.

De klachten kunnen ook geleidelijker ontstaan. Men ervaart vaak al langere tijd klachten, maar meestal is dit tijdens en na het sporten. Na de training of de wedstrijd blijft er een zeurende pijn voelbaar. Bij de eerstvolgende training is het bij de warming-up of bij het trappen van de bal al gevoelig. Rennen, sprinten gaat niet zoals voorheen. Bij een bal schieten of kaatsen steekt het in de lies.

ECHO

ECHO

Om erachter te komen of er schade is ontstaan of dat het gaat om een lokale overbelasting is het raadzaam om een echo te maken. Daarnaast wordt duidelijk of een eventuele doorverwijzing naar het ziekenhuis noodzakelijk is.

AFSPRAAK MAKEN

Wilt u graag een echo van de heup om te beoordelen wat er aan de hand is? Maak dan een afspraak bij Echografie Nijmegen

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking aan de zijkant van het bovenbeen bij de heup wordt vaak ten onrechte gediagnosticeerd en men krijgt er vervolgens een injectie. Het helpt vaak tijdelijk of niet en op termijn is men niet geholpen en zijn de klachten zelfs vaak verergerd. Rondom het gebied van de slijmbeurs lopen ook pezen van verschillende spieren die vaak de oorzaak zijn van deze pijnklachten.

SYMPTOMEN

Pijn rondom de zijkant van de heup, regelmatig met uitstraling richting de knie. Stijfheid rond het heupgebied. Schok en piekbelasting zoals wandelen/hardlopen/traplopen geven pijnklachten.

ECHO

ECHO

Om erachter te komen of er daadwerkelijk sprake is van een slijmbeursontsteking geeft echografie het beste inzicht hierin. Dit is van belang om te voorkomen dat er onnodig een injectie wordt gezet.

AFSPRAAK MAKEN

Wilt u graag een echo van de heup laten maken om te beoordelen wat er aan de hand is? Maak dan een afspraak bij Echografie Nijmegen