schouderklachten

Door de directe beeldvorming van de echografie kan de diagnose specialistisch worden gesteld.
Mogelijke oorzaken van schouderklachten zijn:

  • Peesscheur
  • Verkalking
  • Slijmbeursontsteking

Peesscheur

Een peesscheur bij de schouder komt vaker voor dan we denken. Vaak wordt er in eerste instantie gedacht aan een slijmbeursontsteking, maar echografie wijst vaak op een scheur van de pees in de schouder.

Zo’n scheur kan op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een val op de arm, maar ook door het uitkloppen van een dekbed, een hond die een ruk geeft aan de riem of door het veelvuldig uitvoeren van bovenhandse werkzaamheden zoals bij een stucadoor. Naarmate je ouder wordt, neemt over het algemeen de kwaliteit van de pees af. Dit maakt de pees kwetsbaarder voor blessures.

SYMPTOMEN

Bij een peesscheur kunnen de klachten variëren, afhankelijk van de locatie van de scheur en hoe groot deze is. Over het algemeen ervaart u pijn in de bovenarm. Soms is er onvermogen om de arm op te tillen of mist u kracht in bepaalde posities. Bijna altijd zijn bovenhandse activiteiten vervelend. Ook een jas aandoen of schakelen in de auto kan de klachten provoceren.

ECHO

ECHO

Middels een echo kan bepaald worden in welke mate schade aanwezig is in de pees. Kunt u hiermee blijven sporten en moet u bijvoorbeeld oefeningen doen om de pees te versterken? U krijgt direct antwoord op al uw vragen. Na de echo krijgt u, indien gewenst, ook een verslag met de bevindingen. Deze kunt u gebruiken bij een bezoek aan de huisarts of behandelend specialist.

AFSPRAAK MAKEN

Je wilt graag een echo van de schouder om te beoordelen wat er aan de hand is? Maak dan een afspraak bij Echografie Nijmegen

Verkalking

Verkalking is een verharding die vaak voorkomt in met name de schouderpees. Of er sprake is van een verkalking kan onder andere met een echo worden vastgesteld.

Waarom deze verkalkingen in een pees ontstaan is niet volledig duidelijk. Mogelijk komt het door veroudering of door schade aan de pees. Wel is duidelijk dat deze verharding in de pees drie stadia kent; de vormingsfase, de stabiele fase en de fase waarin deze oplost. Met name bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar worden verkalkingen in de schouderpees vaker gezien.

SYMPTOMEN

Een verkalking hoeft niet altijd pijnlijk te zijn en dus voor klachten te zorgen. Verkalkingen kunnen pijnlijk zijn als ze inklemming veroorzaken of wanneer ze oplossen. Als ze oplossen kan dat zelfs zeer pijnlijk zijn en gevoelsmatig kan dit zelfs acuut ontstaan. Hierdoor kan de arm in sommige gevallen niet goed opgetild worden.

ECHO

ECHO

Een echo geeft duidelijkheid of er sprake is van verkalking en of deze aan het oplossen is. Ook krijgt u direct advies wat te doen met deze klachten en of fysiotherapie u kan helpen bij uw klachten. Naast een verkalking kan er ook sprake zijn van een peesscheur, om dit uit te sluiten is echografie een uitstekend middel om dit in beeld te brengen.

AFSPRAAK MAKEN

Je wilt graag een echo van de schouder om te beoordelen wat er aan de hand is? Maak dan een afspraak bij Echografie Nijmegen

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is vaak het eerste waar men aan denkt bij schouderklachten. Dit kan zeker voorkomen, echter is er vaak een andere oorzaak van de pijn aan de schouder, zoals bijvoorbeeld een verkalking die aan het oplossen is of een peesscheur.

Een slijmbeurs is eigenlijk een vlies dat twee lagen van elkaar scheid, bijvoorbeeld een pees en een spier die langs elkaar glijden of een pees en de huid. Bij problemen rondom de slijmbeurs kan er zich vocht in de slijmbeurs bevinden.

Een slijmbeursontsteking kan op verschillende manieren ontstaan. Tekst nog aanpassen aan slijmbeursontsteking

SYMPTOMEN

Tekst nog aanpassen aan slijmbeursontsteking

ECHO

ECHO

Het is dus belangrijk om de precieze oorzaak te achterhalen om het juiste advies te geven. Door de juiste diagnose te stellen kan bepaalt worden wat het juiste advies is om de schouderklachten te verminderen of verhelpen.

U krijgt bij de echo, indien gewenst,  direct een verslag. Deze kunt u gebruiken bij een bezoek aan de huisarts of fysiotherapeut.